Vzorec darilne pogodbe za nepremičnino (splošen)

Vzorec darilne pogodbe za nepremičnino (splošen)
Šifra izdelka: Vzorec04
Razpoložljivost: Na zalogi
Cena: 10.00€
Brez DDV: 8.20€

Možnosti


Možnost izdelave končnega vzorca:Količina:     - ALI -   Na seznam želja
Primerjajte

Vzorec darilne pogodbe za nepremičnine

Z darilno pogodbo se ena oseba (darovalec) zaveže na drugo osebo (obdarjenca) neodplačno prenesti lastninsko ali drugo pravico ali na drugačen način v breme svojega premoženja obogatiti obdarjenca, obdarjenec pa izjavi, da se s tem strinja. Darilo je tako lahko tudi odpoved kakšni pravici, če se obdarjenec s tem strinja. ​

Bistvena sestavina darilne pogodbe je stvar ali pravica, ki jo darovalec obdarjencu podari.

Darilna pogodba za nepremičnine, s katero se prenaša lastninska pravica na nepremičnini oziroma se ustanavlja druga stvarna pravica na nepremičnini, mora biti sklenjena v pisni obliki. Darilna pogodba glede nepremičnine, sklenjena med zakoncema, mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa. Darilna pogodba za nepremičnino mora vsebovati zemljiškoknjižno dovolilo in overjen podpis darovalca.

Darovalčevi upniki lahko v roku treh let od darovanja izpodbijajo darovalčeva darila, če so bila dana v škodo upnikov. Če je prišlo do prikrajšanja nujnega deleža pri dedovanju, se po zmanjšanju oporočnih razpolaganj vračajo tudi darila in sicer od najmlajšega darila do najstarejšega. Vračanje daril se lahko zahteva v 3 letih od zapustnikove smrti. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal. Rok za preklic je eno leto odkar je darovalec izvedel za razlog preklica.

Powered by OpenCart © PravniPortal.si